Crna Gora: Producentu koji uloži više od 100.000 eura za snimanje filma – država vraća četvrtinu iznosa

Published: 30.11.2018. Related countries:  Crna Gora Crna Gora

Producentu koji u Crnoj Gori uloži najmanje 100.000 eura za snimanje filma, izmjenama Zakona o kinematografiji – o kojima će se poslanici izjasniti narednih dana – garantuje se povraćaj 25 odsto uloženih sredstava, umjesto dosadašnjih 20 odsto.

Producentu koji u Crnoj Gori uloži najmanje 100.000 eura za snimanje filma, izmjenama Zakona o kinematografiji – o kojima će se poslanici izjasniti narednih dana – garantuje se povraćaj 25 odsto uloženih sredstava, umjesto dosadašnjih 20 odsto. Time se, prema riječima direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo pri Ministarstvu kulture, Dragice Milić, stvaraju uslovi za povećanje inostranih snimanja, koja nas godinama zaobilaze a koja zemljama regiona donose značajne prihode.

Navedena mjera predstavlja veoma specifičan doprinos kinematografiji i može pozitivno da utiče na mnoge njene segmente. Njenim sprovođenjem direktno se stvaraju uslovi za povećanje inostranih snimanja u Crnoj Gori, omogućava se angažman profesionalaca u filmskim produkcijama i koprodukcijama, obezbjeđuju se poslovanje i saradnja producentskih kuća, povećava se iskorišćenost naših filmskih kapaciteta, promovišu izuzetne lokacije za snimanje, doprinosi se popunjenosti turističkih kapaciteta i stvaraju uslovi za razvijanje nove grane turizma, tzv. filmskog turizma.

S druge strane, i za samog producenta saznanje da može da ostvari povraćaj dijela sredstava je veliki interes, jer, kao što je poznato, snimanje filmova je najskuplja umjetnost pa je zatvaranje finansijske konstrukcije jednog projekta veliki izazov ne samo za domaće, već i za mnogo moćnije inostrane producente. Ova mjera direktno doprinosi uspješnijoj realizaciji budžeta.