Cijene nekretnina u Crnoj Gori i dalje visoke - Kupci iz inostranstva oblikuju domaće tržište

Published: 25.8.2023. Related countries:  Crna Gora Crna Gora

Cijene nekretnina u Crnoj Gori i dalje u porastu.

Visoke cijene nekretnina već duži period odlika su crnogorskog tržišta, a od dolaska velikog broja državljana Rusije i Ukrajine nakon početka sukoba, cijene zakupa ili kupovine stana znatno su porasle. Kakva je trenutno situacija i šta nam tek slijedi i dalje je nezahvalno prognozirati jer veliki broj faktora utiče na tržište. To je u razgovoru za Dan istakao Jasmin Jusuf Ličina, izvršni direktor agencije za nekretnine Manzil home nekretnine. - Trenutna situacija na tržištu nekretnina, što se tiče interesovanja, potražnje i prodaje, veoma je aktivna i u posljednjem periodu nepromjenjiva, a po sudeći iskustvu i radu sa terena naših agenata, mišljenja smo da se to stanje neće promijeniti ni u narednom periodu - kazao je Ličina. On kaže da se kupci trenutno najviše interesuju za nekretnine u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru.

Kada je riječ o glavnom gradu, najveće interesovanje vlada za djelove grada oko tržnog centra BIG Fashion (Siti kvart, Master kvart, Central point), blizina Atlas kapital centra, Preko Morače, a u poslednjem periodu interesovanje drastično raste za naselja Stari aerodrom i Zabjelo - navodi Ličina. Što se tiče eventualnog snižavanja cijena, ili takozvanog hlađenju tržišta, sagovornik Dana ističe da odgovor na ovo pitanje zavisi od dosta faktora.

- Jedan od tih faktora jeste i da li će se nastaviti rast broja stranaca koji dolaze u Crnu Goru radi ostvarivanja prava na boravak i rad po osnovu kupovine nekretnine ili osnivanja kompanija, kao i rast cijena građevinskog materijala, ali i visine prosječnih plata. Mišljenja sam da se ovo stanje neće mijenjati najmanje još dvije godine - rekao je Ličina.

Kada je riječ o potražnji nekretnina u starogradnji i novogradnji, on kaže da je potražnja i dalje visoka, iako su cijene starogradnje u rasponu od 1.300 pa do 1.600 eura po kvadratu, dok se cijene u novogradnji kreću u rasponu od 1.700 do 2.500 eura, u zavisnosti od lokacije.

- Ove cijene su bazirane na osnovu Podgorice, jer tu najviše i djelujemo. Cijena izdavanja stanova na teritoriji Podgorice za jednosobne stanove varira, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, od 350 do 600 eura, dok su cijene za dvosobne stanove od 500 pa do 1.200 eura, a u 80 odsto slučajeva su stranci ti koji rentiraju stanove sa visokim cijenama - kazao je Ličina.

Izradio kolektiv CzechTrade Podgorica

Izvor: www.ekapija.com




Cookies