Zapadni Balkan: EK izdvaja još 680 mil EUR za zapadni Balkan

Published: 17.12.2023. Related countries:  Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina , Crna Gora Crna Gora

EK izdvaja još 680 mil EUR za zapadni Balkan - Finansiraće se i izgradnja dvije vjetroelektrane u BiH


Evropska komisija je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 mil EUR za potporu pet vodećih ulaganja u željeznički promet i obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu. Riječ je o šestom financijskom paketu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 mlrd EUR ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je:  U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo preduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 mil EUR unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u. Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 mil EUR, koji uključuje 253,2 mil EUR bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.  Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

- održivom prometu: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

- čistoj energiji: izgradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podupire prijelaz na niskougljično gospodarstvo i potiče održivi razvoj u regiji. U okviru strategije Global Gateway cilj je Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te podsticati regionalnu saradnju i konvergenciju s EU-om. Planom koji je Evropska komisija donijela u oktobru 2020. mobiliziraće se ulaganja u iznosu do 30 mlrd EUR, uključujući 9 mlrd EUR bespovratnih sredstava EU-a. Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebao mobilizirati 16,6 mlrd EUR ulaganja, uključujući 4,5 mlrd EUR bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje finansiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a. Okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je financijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje suradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi podsticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo evropskoj integraciji zapadnog Balkana. WBIF je glavni finansijski instrument za provedbu ambicioznog Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan.

Izradio tim: CzechTrade Podgorica

Izvor: eKapija.com

Cookies